A Szarkástól a Nagy-Eged-hegyig
Október 7-én, a KOGART Galériában rendezték meg az egri Gróf Buttler Borászat sajtótájékoztatóval egybekötött évjárat-bemutatóját, ahol izgalmas fehérekkel és vörösökkel is találkozhattunk.
Írta: Borigo
A fehérek között elsőként egy 2014-es Egri Csillaggal ismerkedhettünk: pinot blanc, leányka, ottonel muskotály, szürkebarát és királyleányka küvéje, rövid héjon áztatás, tartályos és hordós erjesztés, májusi palackozás. Könnyen iható, mégis elegáns, klasszikus Egri Csillag, superior stíluselemekkel.
A sort egy Szarkás-dűlőről származó, szintén 2014-es
Chardonnay Superior folytatta. Egy éjszakás héjon áztatás, fahordós erjesztés (ebből egyharmad új hordó) és seprőfelkeverés mellett történő érleléssel készült tétel.
Egy 2013-as
Viognier következett a Nagy-Eged-hegyről, melynek 18 hónapos, használt fahordós erjesztése nagy komplexitást biztosított.
A vörösök sorát egy 2013-as
Pinor Noir Superior nyitotta. A Szarkás-dűlőről és a Nagy-Egedről származó szőlőt tartályban és kádakban erjesztették, majd 12-14 napos héjon tartás következett, az érlelés pedig 225 literes használt hordóban történt.
A kadarka kiemelt szőlőfajta a borászatnál. A 2013-as
Kadarka Superior – Nagy-Egedről származó – alapanyagát 22-25°C fokon tartott tartályban erjesztették és használt hordóban érlelték. A végeredmény egy 15,5-es alkoholtartalmú vörös.
A kadarka, cabernet franc, pinot noir és merlot házasításából születő 2009-es
Egri Bikavér Superior alapanyaga szintén a Nagy-Egedről származik.
A sor végén egy 2011-es
Syrah következett. A Nagy-Eged tetején 3,5 hektáron művelt szőlőfajta jól érzi itt magát, komplex ízű és illatú, telt és bársonyos vörösbort ad. Valószínűleg bármelyiket is kóstoljuk, nem fogunk csalódni, a pince hozza az elmúlt években megszokott, nagyon magas minőséget.